Ahoj, sháníme tipy, co dělat po Wizzařím příletu do Jerevanu v 3:45 ráno. Půjčovna se tváří, že bude již dostupná, tak by auto mělo být. Spíš asi nějakej relax, než dojezd v non-stopu :D Napadají mě nějaké termální prameny do hodiny cesty. Tady jsem našel (https://www.exittoarmenia.com/20...s-in.html) že by asi dávalo smysl buď Arzakan nebo Ararat - i když tenhle je studený, cca 20-25 stupňů. Nebyl tam někdo? Zda to není nějaký uzavřený areál a dá se tam normálně jen tak vlézt? Arzakan je zřejmě toto: https://mapy.cz/s/falufatudo. Případně uvítám jakékoliv další tipy jak "přežít" do světla :) Díky  .

Arménie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

33 reakcí

Ahoj, sháníme tipy, co dělat po Wizzařím příletu do Jerevanu v 3:45 ráno. Půjčovna se tváří, že bude již dostupná, tak by auto mělo být. Spíš asi nějakej relax, než dojezd v non-stopu :D Napadají mě nějaké termální prameny do hodiny cesty. Tady jsem našel (https://www.exittoarmenia.com/20...s-in.html) že by asi dávalo smysl buď Arzakan nebo Ararat - i když tenhle je studený, cca 20-25 stupňů. Nebyl tam někdo? Zda to není nějaký uzavřený areál a dá se tam normálně jen tak vlézt? Arzakan je zřejmě toto: https://mapy.cz/s/falufatudo. Případně uvítám jakékoliv další tipy jak "přežít" do světla :) Díky

0

Natáhnout se ve 2. patře na pohovku. 😉

1 Citovat

Let bude mít 30min zpoždění. Na pasovce bude otevřená jedna překážka. To je další hodina. Vyřízení Sim + auto.... Do toho světla to tak akorát výjde:)) 
Ale kousek je i pěkná jaderná elektrárna a v pozadí Ararat. 

0 Citovat

Když jsem tam byl nedávno naposled, rozhodně nebyla na pasovce otevřená jenom jedna přepážka.

1 Citovat

No na druhou stranu Jerevan žije dobře i v noci. Třeba taková Tumanyan Shawarma je otevřená 24/7. Já bych se tam zajel najíst, Yandex v noci jezdí normálně. 

0 Citovat

ten Arzakan je u niekoho doma :D
https://www.tripadvisor.com/Attr...vince.html

Osobne by som zobral auto a potiahol niekde na kraj mesta, ci uz Jerevanu alebo Vagharshapat a tam sa na par hodin ubytoval. vsak o piatej rano uz niekde mozte byt, recepcia funguje 24/7 vo vela pripadoch a ked je checkout o 12tej, tak 5-6 hodin pospite. Tiez sme tak boli na jar, spali sme v Jerevane a ziadny problem s checkinom o 5 rano. A caka ma to opat v decembri :D

0 Citovat

My jsme po priletu z Vídně v září 2024 prošli pasovkou, kde bylo otevřeno 18 "budek"... To jsem koukal na umělou zaměstnanost :-D... Cca 3 minuty jsme cekali ve frontě vcetne vyvolávacího systému a dvou šikovnych uvadecek k tomu. Poté koupě sim karty  20 GB za 3000 AMD 176 Kč za pasovkou, chvilku jsme jen řešili APN v telefonu. Pokračovali objednáním taxi Yandex do centra k Opeře za 2100, 124 Kč, kde jsme přespali za 320 Kc na osobu v novém hostelu Galaxy Inn hostel Capsule. Rezervace přes booking, první zkušenost v zivote a maximální spokojenost, je to ve sklepě!!! . Hlavně uvnitr tma, ticho, moderní dvě sprchy, recenze a realitu najdete na Google review, spaní vždy jen pro jednu osobu, za mě super. Dostali jsme nové cukle, ručník zalisovany ve folii, spali cca do 10:30, dali sprchu a šli pěšky pro auto, rezervované od 12:00. Ještě jsem neměl AMD pri platbě hostelu a zvládli i v noci platbu v Eurech. A to jsme měli na odletu hodinu a půl sekeru z Vídně Takže za mě raději, zkusit spát do 11:00 než si hrát na hrdinu. Tonic me inspiroval v cestopisu. Auto jsem bral v Naniko rent car v centru, omlaceny automat Ford na 5 Dní za 124 Eur. Jelo to a bez problémů vrácení, komunikace přes WA na 1*. Nejlepší dovolená v mem roce 2024, měl jsem zajištěny jen první nocleh a auto. Ostatní byl jen booking, itinerář a svoboda. Malá poznámka v Gorisu jsou divnolidi ve všech potravinách, když kupujete cokoliv, pronásledují Vas jako hladoví psi😁. Doporučuji 3x obejít regál a odejit. Platba vsude v 90 % kartou Revolut, zbytek Cash. 

3 Citovat

Taky se příští rok chystám a přesně toho příletu ve 4 ráno se bojím, je mi jasný, že budeme úplně vyřízený, takže můj plán je vzít nějaký ubytování s nonstop recepcí a tam se dospat do 12 a pak teprve vyrážet na cesty.

0 Citovat

Já jsem tedy nedávno s ranním příjezdem v jednom ubytování problém měl, pořád nechtěli pochopit, že chci přijet až ráno místo večer, tak jsem to zrušil a natáhli jsme se na letišti. Na příště už mám zjištěný hotel, kde to problém nebude.

0 Citovat

dolphi: Díky za tip na ty kapsle, ale pro 4 už jich bohužel nebylo dostatek, takže řešeno popojetím k Sevanu a dospáním tam (nic moc). Třeba příště... Ještě k těm hot springům, kdyby to někoho zajímalo, tak jsme navšívili dva volně přístupné. První byl v kopcích nad Jermukem:

https://maps.app.goo.gl/PtaDEC16APw5DDgg7

Výlety k němu nabízejí i z centra města v takových 4x4 obludách, my to šli 5km roundtripem odsud: https://maps.app.goo.gl/gyUPCApZocGLopas6

Nevím, zda se teplota pramene v průběhu roku mění, ale v půlce října při modré obloze a lehkém větru to bylo tak akorát na vypití 0,3l plechovky piva.

O dost teplejší a větší je pak Vorotan Hot Spring. Při cca 5 stupních, zatažené obloze a s výhledem na lehce zasněžené kopečky v pozadí se tam dalo vydržet po neomezenou dobu. V okolí starý kamenný most a kilometrová vycházka k pevnosti Vorotnaberd.

https://maps.app.goo.gl/bagdtbzFGuJ3czzh8

1 Citovat

Mám dotaz na ty, co už byli v Arménii a Gruzii. Mám v srpnu let z Vídně do Jerevanu původně na od soboty ráno do dalšího pondělí ráno (tj cca 9 dní). Lez zpět byl přesunut na neděli poledne, tzn. mám možnost změny. Napadla mě myšlenka přesunout to na let Kutaisi - Praha v úterý ráno (10 dní). Dají se za tuto dobu tyto 2 země nějak projet (alespoň highlights) nebo je to blbost a mám zůstat jen u Arménie? Chci si po příletu do Jerevanu půjčit auto a pak jsem myslel, že po vrácení auta prejedu busem do Tbilisi a tam bych si zase půjčil auto a po vrácení bych přejel do Kutaisi na let do Prahy. 

Zajima mě Váš názor. Díky. 

EDIT: misto letu do Prahy v úterý ráno let do Vídně pondělí ráno (cca 9 dní)

0 Citovat

Tak hlavne jestli je to s wizzem, tak podle me mas sice moznost zamenit Jerevan za Kutaisi, ale ne Viden za Prahu (pokud vim, tak Viden jde zamenit jenom za Budapest), tak od toho bych asi zacala.

2 Citovat

10 dni je v pohode, ja mam navstivene Armensko 6 ci 7 krat a s pozicanim auta v Jerevane sa da velmi pekny okruh kludne aj za 4 dni a za 5 dni sa da realne prejst cele Armensko krizom-krazom. 
Rovnako aj dat potom 1-2 dni na Tbilisi a okolie a potom napr. ist pozriet Kazbegi a pred navratom podobne 1-2 dni okolo Kutaisi. 

1 Citovat

Přesně tak. Vídeň jde změnit jen za Budapešť nebo mít extrémní štěstí na schválení od supervisora.

Jinak záleží na tom, co se chceš v těch zemích vidět. 10 dní ti bohaté může stačit na obě nebo sotva na jednu.

1 Citovat

Já měl podobnou situaci (let z Kutaisi do Prahy zmenen na jinej den, potreboval jsem letet v nedeli co letelo do Berlína) tak jsem kontaktoval Wizz, vysvetlil situaci a potvrdili mi, že když se to nedá vrámci ich prebookovacieho systému priamo zmeniť tak když kúpim novou letenku a požádám o refund mi rozdíl vrátia. 

Samozrejme, i po posílání screenshotu potvrzení a velkom množstve stížností mi to zamítli. Takže na nejaké slovo "supervisora" Wizzu bych se nespolíhal, jsou to šmejdi uklamaní.

1 Citovat

Samozřejmě ne, žádné slovo supervisora, ale aby supervisor povolil změnu z Vídně na Prahu a posléze agent změnu provedl.

1 Citovat

toMas _2 napsal(a):

Mám dotaz na ty, co už byli v Arménii a Gruzii. Mám v srpnu let z Vídně do Jerevanu původně na od soboty ráno do dalšího pondělí ráno (tj cca 9 dní). Lez zpět byl přesunut na neděli poledne, tzn. mám možnost změny. Napadla mě myšlenka přesunout to na let Kutaisi - Praha v úterý ráno (10 dní). Dají se za tuto dobu tyto 2 země nějak projet (alespoň highlights) nebo je to blbost a mám zůstat jen u Arménie? Chci si po příletu do Jerevanu půjčit auto a pak jsem myslel, že po vrácení auta prejedu busem do Tbilisi a tam bych si zase půjčil auto a po vrácení bych přejel do Kutaisi na let do Prahy. 

Zajima mě Váš názor. Díky. 

EDIT: misto letu do Prahy v úterý ráno let do Vídně pondělí ráno (cca 9 dní)

Pokud chceš i trekovat po horách, tak bych těch 10 dní strávil buď v jedné nebo druhé zemi. Pokud jen highlighty tak proč ne, ale budeš se zbytečně hnát. Navíc díky hornaté krajině a stavu infrastruktury tam ty přesuny nebejvají nejrychlejší.

0 Citovat

Ahoj, za pár týdnů se chystám na prodloužený víkend do Arménie. V pátek večer odlet a pondělí pozdní odpoledne návrat. Reálně tedy budeme mít jen 2 a půl dne. Vím, že to není ideální, ale je to taková první ochutnávka Kavkazu.

Na neděli zvažuji nějakou tour po památkách - Garni, Geghard, Khor Virap. Říkám si, jestli to má cenu, nebo budeme jen naštvaní kvůli tomu, jak nás tam budou honit.. ale auto na víkend půjčovat nechceme a nevím, jestli se toto vše dá za den objet maršrutkou. Má s tím někdo zkušenost? Případně co z těch míst vyměnit za jinou lokalitu (koukal jsem, že se jezdí i Symphony of Stones, jezero Sevan atd.). Předem díky za radu. 

0 Citovat

V Armenii jsem byl kdysi 4 dny v zime, takze jsem zvolil 2 dny na poznavani Jerevanu a Vagharšapatu (Ečmiadzinu) a 1 den vylet na Khor Virap a 1 den vylet na Garni a Geghard. Tohle jeste slo marsrutkami, ale nekam dal jako na Sevan pry smula.

Marsrutky jsou levne, ale maji nevyhody jako vzdalene nastupni a vystupni body a take cekani nez se naplni.

V jednom dni Khor Virap, Garni, Geghard je dost rychle a logisticky narocnejsi bez pouziti taxi.

1 Citovat

Symphony of Stones je vlastně vedle chrámu Garni. Takže tři místa v jednom (včetně klášteru Geghard). Nacpat do toho ještě Khor Virap, kde je kvůli fotkám nejlepší být brzy ráno je dost odvážný (když nemáš vlastní auto).

2 Citovat

Zvládnout se to dá v klidu, když si vezmete auto i s řidičem. Kolik vás vlastně bude? S řidičem to vyjde v podstatě stejně draho jako samotné auto a bez starostí. Ví kudy kam a zná zkratky. Nedávno jsme to tak absolovali. Můžu dát klidně doporučení na chlapa co nás vezl. Jezdí k důchodu a umí rusky a anglicky perfektně.

2 Citovat

no konecne nejaka poriadna tema :D ak mas tak malo casu, tak radsej zober Yandex alebo ak tu niekto da kontakt, tak priamo vodica. Viac ako 50 dolarov za den to asi nebude. Garni + Symphony mas tak na dve hodiny dokopy, Geghard tak na hodinu. Khor Virap je uz trochu dalej ale stale to nie je ziadna tragedia, takze za mna to sa da uplne v pohode za jeden den dat. Uprimne 4x som bol Khor Virap, z toho dva razy uz len na vedla cesty par stoviek metrov od klastora, aby som si nafotil sceneriu z Araratom.
Akoze keby si bol riadny strelec, tak sa da vymysliet Khor Virap za vychodu slnka, to bude vychadzat tak okolo pol osmej, takze ziadne skore vstavanie.
a potom odtial ist Garni/Symphony/geghard. A neskor poobede pokojne na Sevan. A nemyslim ze sa budes nejak strasne nahanat ak budes mat k dispozicii auto.

2 Citovat

Děkuji moc všem za rady. Popravdě, o vlastním řidiči jsem neuvažoval, ale určitě by to bylo pohodlnější než s organizovanou tour a asi by se to i vyplatilo finančně. Budeme 2 a ty denní výlety stojí většinou kolem 25-35 USD na osobu. Za kontakt na ověřeného řidiče tedy budu rád, ta angličtina se hodí, rusky moc neumíme :) 

Khor Virap bychom tedy dali jako první kvůli viditelnosti Araratu, potom Garni, Symphony Stones a Geghard a lake Sevan na konec. Myslím, že to na den bude tak akorát, nebo je tam po cestě ještě nějaká zastávka, kterou bychom neměli vynechat?

0 Citovat

Mě vezl od Sevanu týpek za 20eur (tam jsme jeli maršrutkou) až do Jerevanu, taky mám na něj kontak, kdybys chtěl.

0 Citovat

Tak já bych ten program tedy udělal hlavně dle počasí. Určitě by to vyřešilo auto s řidičem, pak by se to mohlo vzít k nebo ze Sevanu přes Areni, Noravank, Selimův průsmyk, Hayravank atd. Osobně bych se na Garni i Geghard asi vykašlal, to mně nepřišlo, jako bych to musel vidět...

0
33 reakcí